Veröffentlicht am

10-12 d'octubre: Kongress über Leges Palatinae

Dieses Wochenende, se celebrarà un congrés acadèmic a la Universitat de Trier que compta amb el suport del Centre Català de Luxemburg. El congrés, que aplega reconeguts experts del món universitari europeu, porta per títolUtilitat i decòrum: cerimonial i comunicació simbòlica en les Leges Palatinae“. En podeu veure el programa complet hier.

De divendres 10 a les 13h fins diumenge 12 hat 12, die Stadtbibliothek Trier (Abteilung Weberbach, Weberbach 25, D-54290 Trier) tindreu ocasió de seguir aquest congrés.

Die Leges Palatinae és un incunable del segle XIV escrit en català en temps del rei Jaume III de Mallorca. En fugir de la cort balear cap al sud de França, el rei es va endur el manuscrit. Amb aquesta fugida al nord, les normes de comportament que recull el llibre van inspirar els protocols cortesans arreu d’Europa.

En resum, per si algú no ho sabia, el llibre d’usos i costums cortesans més antic del món es va escriure en català i es conserva avui a Trier, ciutat Alemanya a pocs quilòmetres de Luxemburg.