Posté sur

28 d'abril: Extérieur Jour Catalogne

Afin de rappeler les centaines de milliers de Catalans qui vivent à l'étranger, dimanche 28 d'abril, se celebra el Dia Internacional de la Catalunya Exterior 2013.

Affiche de la Journée internationale de la Catalogne extérieure 2013 - Xavier Mariscal

Es tracta d’una iniciativa de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC), que es va celebrar per primera vegada el 1998. La 4 Mars 1999, el Parlament de Catalunya va declarar oficial la Diada, avec le texte suivant: "Le Parlement de Catalogne demande au gouvernement d'établir officiellement la célébration de la Journée internationale de la Catalogne extérieure pour Sant Jordi, ou le premier dimanche après la Saint-Georges, si ce jour ne tombe pas un dimanche, et dans le cadre de leurs compétences, donner un soulagement public à cette célébration". De cette façon, le gouvernement de la Catalogne, l’abril del mateix any, a adopté l'accord de déclaration officielle pour cette journée.

Des de la creació d’aquest Dia, La FIEC publie chaque année une affiche commémorative. Cette année,, el cartell és obra de Javier Mariscal, un dels dissenyadors catalans de més prestigi arreu del món, que ha cedit de manera altruista el seu disseny a la FIEC. Per a la FIEC constitueix un motiu de legítim orgull que grans artistes com Tàpies, Ràfols Casamada, Guinovart i ara Mariscal li hagin cedit dissenys com a forma d’expressar solidaritat i respecte per la Catalunya Exterior.

Per a la FIEC, année, el Dia Internacional de la Catalunya Exterior ve clarament marcat per les següents iniciatives en curs: 1) Millorar la qualitat democràtica pels catalans residents a l’exterior (amb la reforma de la llei electoral); 2) Modificació de l’avantprojecte en discussió sobre la Llei de Consultes No Referendàries de forma que els catalans de l’exterior puguin votar en una eventual consulta promoguda des del Govern català; 3) Millorar l’orientació, l’acolliment i les oportunitats pels milers de catalans que estan marxant cap a l’exterior; 4) Recuperació del senyal de TV3CAT via satèl·lit.