Publicado en

Información sobre cómo ejercer el voto el 28A

La FIEC (Federación Internacional de Entidades Catalanas) ens fa arribar aquesta guia amb totes les informacions necessàries per poder exercir el dret de vot des de l’exterior.

COM PODEM VOTAR ELS CATALANS RESIDENTS A L’EXTERIOR EN LES ELECCIONS AL CONGRES DE DIPUTATS I AL SENAT DEL DIA 28 D’ABRIL DE 2019.
GUIA SOBRE EL SISTEMA DE VOTACIÓ.

LOficina del Censo Electoral ha publicado los datos del Censo Electoral de Residentes Ausentes (CERA) que se utilizará en las elecciones al Congreso de Diputados y al Senado convocadas por 28 d'abril de 2019. El derecho de voto se ejercerá con el siguiente procedimiento:

5 de Marzo: Publicació de la convocatòria d’eleccions.

Del 11 al 18 de marzo: Consulta del Censo Electoral que se expondrá a embajadas y consulados.

Del 11 al 18 de marzo: Reclamaciones por inclusión / exclusión en el censo electoral (CERA).

Del 11 al 21 de marzo: Resolución de las reclamaciones por inclusión / exclusión en el censo electoral (CERA).

El 22 de marzo: Exposición de la resolución de las reclamaciones a los consulados (CERA).

Del 5 de marzo al 30 de marzo: Termini per a sol·licitar la inscripció com a temporal al registre ERTA.

Del 5 de marzo al 30 de marzo: Sol·licitud prèvia del vot per correu CERA i ERTA («Voto rogado»).

Del 2 al 8 d'abril (si no hi ha recursos d’impugnació contra llistes electorals): Tramesa de la documentació pel vot per correu CERA i ERTA des de les Delegacions Provincials de l’Oficina del Cens Electoral als electors que ho hagin sol·licitat.

Del 2 al 16 d'abril (si hi ha impugnacions de les llistes electorals): Tramesa de la documentació pel vot per correu CERA i ERTA des de les Delegacions Provincials de l’Oficina del Cens Electoral als electors que ho hagin sol·licitat.

Del 2 al 23 d'abril: Termini per a enviar el vot per correu al consolat o ambaixada (electores CERA).

Del 8 al 24 d'abril: Termini per a enviar el vot per correu al consolat o ambaixada (electores ERTA).

Del 24 al 26 d'abril (ambdós inclosos): Dipòsit del vot en urna a consolats o ambaixades (electores CERA).

El nombre d’inscrits catalans, mayores de 18 anys i amb dret de vot en aquestes eleccions és el CERA, tancat a 1r de gener de 2019 que és de 239.133 (a reserva dels resultats de les reclamacions d’inclusió/exclusió).

Tots els catalans residents a l’exterior que tinguin nacionalitat espanyola i que estiguin inscrits en el Cens Electoral de Residents Absents (CERA) o a l’ERTA (Españoles Residentes Temporalmente Ausentes) poden exercir el seu dret de vot en aquestes eleccions independentment del continent on visquin.

Antes de las elecciones (electores CERA)

Si es residentes permanentes en su país de acogida, comproveu que esteu inscrits en el CERA (Censo Electoral de Residentes Ausentes). Cal posar-se en contacte amb el/la corresponent Consolat o Ambaixada per a tenir-ne confirmació. Todos los residentes españoles, mayores de 18 años, dados de alta en el Registro de Matrícula Consular (RMC) com a residents absents, formen part automàticament del CERA.

Entre l’11 i el 18 de marzo, convé assegurar-se al consolat de que esteu inscrits al CERA consultant les llistes del cens electoral, comprovant que hi figureu i que les vostres dades són correctes. Si no hay sueldo o los datos son incorrectos, hay que presentar la correspondiente solicitud de modificación (Reclamació d’Inclusió) entre els dies 11 yo 18 de marzo. Estas reclamaciones se hacen directamente en el consulado o embajada, con un impreso que le facilitarán, i es resolen en un termini màxim de 10 muere, el dia 22 de març com a màxim.

La presentació de la Reclamació d’inclusió és particularment important per aquells que hagueu fet la vostra alta al CERA amb posterioritat a la data de tancament del cens, 1er de gener de 2019. De manera general les reclamacions dels que us hagueu inscrit en els mesos de gener i febrer tenen forces possibilitats de ser admeses. En todos los casos hay que intentarlo.

Si no está inscritos en el consulado y sueldo residentes temporales

Si sou residents temporals en el vostre país d’acollida i, en consecuencia, no us heu donat d’alta en el Registro de Matrícula Consular (RMC) com a residents permanents podeu, si no heu fet ja, donar-vos d’alta en el registre ERTA (Españoles Residentes Temporalmente Ausentes). La sol·licitud s’ha de formular personalment en les oficines consulars o les seccions consulars de les ambaixades no més tard del 25è (vint-i-cinquè) dia posterior a la convocatòria del procés electoral, és a dir del 5 al 30 de marzo.

L’imprès de sol·licitud es pot trobar en els consolats i les seccions consulars d’ambaixades i al web del Ministeri d’Afers Exteriors i Cooperació espanyol http://www.exteriores.gob.es/Consulados/HAMBURGO/es/Consulado/Documents/CGHHFor mularios/RMC+PERE-CERA/WEBModeloSolicitudInscripcionNOResidente.pdf

Si ja estàs inscrit com a resident temporal al registre ERTA des de fa, al menys, un any és possible que el Consolat t’exigeixi que t’inscriguis com a resident permanent.

Els consolats apliquen normes molt més restrictives que en el passat per a acceptar les inscripcions a l’ERTA i, de manera general. Només les persones residents des de fa menys d’un any al país i que puguin provar una estada temporal (beca, Erasmus, stage, etcétera) son inscritas sin problemas al ERTA.

Primera sol·licitud de Vot ("Voto deshonesto")

US RECORDEM QUE EL PROCEDIMENT ELECTORAL EN VIGOR ES BASA EN EL DENOMINAT ‘VOTO ROGADOES A DIR QUE L’ELECTOR HA DE SOL.LICITAR PREVIAMENT LES PAPERETES DE VOT A LA CORRESPONENT DELEGACIO PROVINCIAL DE LA JUNTA ELECTORAL I, NOMES EN SEGONA INSTANCIA, UN COP REBUDA LA DOCUMENTACIO ELECTORAL, PUEDE EJERCER SU VOTO.

Los electores inscritos en el CERA que quieran ejercer su derecho de voto deben formular por correo o por fax, entre el 5 i el 30 de marzo, la solicitud de voto dirigida a la Delegación Provincial de la Oficina del Censo Electoral, omplint un imprès oficial que els hi serà enviat al domicili que figura en el CERA a tots els inscrits en el cens. Això no impedeix poder obtenir aquest imprès de sol·licitud de vot, que estarà disponible des del dia posterior a la convocatòria de les eleccions, en las dependencias consulares o por vía telemática a embajadas, consulados o webs ministeriales.

Se puede descargar aquí, en catalán, en castellà i en aranès.

Los electores deberán enviar la solicitud de voto e incluir, junto con el impreso de solicitud de voto, una fotocopia del pasaporte o del DNI, expedidos por autoridades españolas o bien la certificación de nacionalidad o de inscripción en el Registro de Matrícula Consular, expedidas por el Consulado de España en el país de residencia.

Alternativamente al fax y correo ordinario se puede utilizar también el sistema de 'Ruega de voto por internet' que es, en principio, el más rápido y eficaz. Si desea solicitar su voto de esta manera tiene dos opciones:

- Por internet con certificado electrónico. Accediendo al trámite "Solicitud voto CERA" la dirección https://sede.ine.gob.es/Solicitud_voto_CERA mitjançant un certificat electrònic reconegut associat al teu Documento Nacional de Identidad (DIAS).

– Per internet amb la clau de tramitació telemàtica (CTT) que rebéreu per correu postal al domicili d’inscripció. Accediendo al trámite "Solicitud voto CERA" la dirección https://sede.ine.gob.es/ss/Satellite?c=SETramite_C&cid=1259951537025&p=1254734719739 &pagename=SedeElectronica%2FSELayout&lang=es_ES con la CTT, habrá que seguir las instrucciones y adjuntar un archivo con UNO de estos documentos: DIAS, pasaporte, certificado de nacionalidad española o certificado de inscripción consular.

Recepción de la documentación electoral

Una vez la Delegación Provincial de la Oficina del Censo Electoral haya recibido la solicitud de voto, procedirà a enviar a la direcció especificada per l’elector la documentació següent:

– Papeletas de votación

– Sobre de votación

Dos certificats idèntics d’estar inscrit en el Cens Electoral de Residents Absents i un sobre en el que ha de figurar la direcció de la Junta Electoral competent.

– Un sobre con la dirección de la Oficina Consular o Sección Consular de la Misión Diplomática donde el elector está inscrito.

Aquests documents s’enviaran al sol·licitant por correu certificat fins el 8 d'abril, si no hay impugnaciones sobre la proclamación de ninguna candidatura, o fins el 16 d'abril, si s’hagués impugnat la proclamació d’alguna candidatura.

L’estat de la tramitació de les sol·licituds de vot per correu es pot consultar online en la ‘Sede electrònica del Instituto Nacional de Estadística’:

https://sede.ine.gob.es/ce-votoxcorreo/pages/presentacion/frmPresentacion.jsf

En aquestes eleccions al Congrés de Diputats i al Senat són tres les vies per a poder exercir el vot:

– Voto por correo dirigido a embajadas y consulados (electores CERA)

Els electors inscrits al CERA que optin per exercir per correu el seu dret de vot, han d’incloure en el sobre adreçat a l’Oficina Consular en la que estiguin inscrits, el sobre de votació amb la papereta i el certificat d’inscripció en el CERA, fotocòpia del passaport o del DNI expedits per les autoritats espanyoles o, sinó, certificació de nacionalitat o certificació d’inscripció en el Registro de Matrícula Consular expedides pel Consolat d’Espanya en el país de residència i enviar-ho tot en el sobre adreçat a l’Oficina Consular o Secció Consular de la Missió Diplomàtica a la que l’elector estigui adscrit, por correu certificat no més tard del 23 d'abril.

– Vot en urna (electores CERA)

Els que vulguin votar en urna, hauran de presentar personalment els sobres i documents mencionats en el punt anterior, a les Oficines o Seccions Consulars que els hi corresponguin per inscripció o en els llocs que se’ls hi assigni per aquest procés electoral, entre el 24 i el 26 d'abril.

IMPORTANTE: No és possible pels electors inscrits al CERA l’enviament per correu del vot a la Junta Electoral Provincial

La possibilitat, vigent en eleccions anteriors a 2012, de poder enviar els sobres i documents directament a les corresponents Delegacions de la Junta Electoral Provincial ha estat suprimida.

– Voto por correo dirigido a la mesa electoral de origen (electores ERTA)

Si ets elector ERTA, un cop rebuda la documentació en el teu domicili, has de votar per correu (no pots votar en urna), enviant el sobre amb la papereta de vot i el certificat d’inscripció en el ERTA, fotocòpia del passaport o del DNI expedits per les autoritats espanyoles o, sinó, certificació de nacionalitat o certificació d’inscripció en el Registro de Matrícula Consular expedides pel Consolat d’Espanya en el país de residència i enviar-ho tot en el sobre adreçat a la mesa electoral de la teva circumscripció a Catalunya, por correo certificado, hasta el 24 d'abril (incluido).

Electores del CERA temporalmente en España

Si algun elector del CERA es troba temporalment a Espanya durant aquest procés electoral, podrá solicitar (a l’igual que els residents a Espanya) el vot por correu a partir de la data de la convocatòria fins el dia 18 d'abril (incluido), sense que això impliqui la baixa en el CERA. A aquest efecte, haurà de complimentar una sol·licitud disponible en qualsevol oficina de Correus d’Espanya i adreçar-la a la Delegació Provincial de l’Oficina del Cens Electoral de la seva província d’inscripció. Los electores deberán firmar la solicitud y comprobar que el funcionario de Correos pone la fecha y el sello correspondiente. Un cop rebuda la documentació electoral en la direcció d’Espanya indicada a la sol·licitud, l’elector enviarà el seu vot por correu certificat, no más tarde del día 24 d'abril. Estos electores no podrán votar personalmente en la mesa electoral.

Electores residentes en el exterior que no se hayan inscrito ni el CERA ni al ERTA

Si no esteu inscrits ni al CERA ni a l’ERTA i no voleu fer-ho, aleshores compteu, a todos los efectos, como ciudadano empadronado en Cataluña. Podreu exercir el vostre dret de vot presencialment (desplaçant-vos a Catalunya el dia de les eleccions) o exercint el Vot anticipat per correu del 5 de marzo al 18 d'abril, adreçant-vos a qualsevol oficina de correus de l’Estat espanyol per tal d’obtenir l’imprès de sol·licitud de vot que haurà de lliurar a la mateixa oficina. Una vez presentada la solicitud, els serveis de correus en notifiquen la presentació a l’Oficina del Cens Electoral de tal manera que el sol·licitant perd el dret de vot presencial el dia de les eleccions.

Mail d’informació on podeu consultar tots els dubtes: fiec@fiecweb.cat