Publicado en

27 d'abril: Día de la Cataluña Exterior

Os adjuntamos un comunicado de la FIEC con motivo de la celebración del Día Internacional de la Cataluña Exterior:

dia-catalunya-exterior-2014

Con el objetivo de recordar los cientos de miles de catalanes que viven fuera del país, diumenge vinent, jornada 27 d'abril, se celebra el Día Internacional de la Cataluña Exterior 2014. Aquest Dia és una iniciativa de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC), que agrupa una gran part de centres, centros y asociaciones catalanas del exterior. En el Encuentro de Casals Catalanes del Cono Sur de América, celebrada el 1997 en la ciudad argentina de Mendoza, la FIEC va presentar la proposta d’instituir aquesta diada. La propuesta fue aprobada mayoritariamente, tanto para las comunidades catalanas de América como por las de Europa y el resto del mundo. El 1998 se celebró por primera vez el Día Internacional de la Cataluña Exterior.

El 4 de marzo de 1999, el Parlamento de Cataluña aprobó una resolución que declaraba oficial la Diada, con el siguiente texto: “El Parlamento de Cataluña insta al Gobierno a establecer oficialmente la celebración del Día Internacional de la Cataluña Exterior para Sant Jordi, o el primer domingo después de San Jorge, si este día no cae en domingo, y en el marco de sus competencias, dar relieve público a esta celebración”. En este sentido, el Gobierno de Cataluña, en su reunión del día 6 de abril del mismo año 1999, adoptó el acuerdo de declaración oficial de esta Diada.

Desde la creación del Día Internacional de la Cataluña Exterior, la FIEC edita cada año un cartel conmemorativo. Este año, el cartell és obra de Flor de Maria Coto de Lemus, membre del Casal Català de El Salvador. Para la FIEC constituye un motivo de legítimo orgullo que grandes artistas como Tàpies, Ràfols Casamada, Guinovart, Mariscal, Roser Capdevila i altres hagin cedit, a lo largo de los años, dissenys a la FIEC pel cartell de la Diada com a forma d’expressar la seva solidaritat i respecte per la Catalunya Exterior.

para FIEC, este año, el Dia Internacional de la Catalunya Exterior ve clarament marcat per:

La millora de la qualitat democràtica pels catalans residents a l’exterior. Des de la FIEC s’han multiplicat les iniciatives per a promoure una reforma de la LOREG (Llei orgànica de règim electoral general) que acabi amb desastres de participació electoral i restricció de drets democràtics com en les darreres eleccions al Parlament de Catalunya on només el 6,72% dels catalans residents a l’exterior van poder emetre el seu vot. Ens congratulem de l’acord del Congrés dels Diputats del passat 11 de març que inicia la reforma de la LOREG i la supressió del denominatvoto rogadoComo diarios en papel de difusión nacional con una buena, amb el suport de tots els diputats catalans a Madrid. Malauradament aquesta reforma no arriba a temps per a les eleccions al Parlament Europeu del proper 25 de maig en les quals 175.401 catalans de l’exterior tenen dret de vot. La FIEC ha editat una guia per a facilitar el vot.

En la mateixa línia de millora de la qualitat democràtica, la FIEC ha instat als grups parlamentaris al Parlament de Catalunya a modificar l’avantprojecte en discussió sobre la Llei de consultes no referendàries de forma que els catalans de l’exterior puguin votar en una eventual consulta promoguda des del Govern català i a tenir en compte els catalans de l’exterior en la discussió de la Llei Electoral de Catalunya amb l’adopció del vot electrònic i la possibilitat de crear una circumscripció electoral de la Catalunya Exterior (amb dos diputats) en la nova atribució d’escons.

La FIEC donarà tot el suport logístic i polític possible a fi que el Registre Voluntari de Catalans i Catalanes Residents a l’Exterior que properament posarà en marxa el Govern català amb la finalitat de millorar la informació estadística sobre els catalans residents a l’exterior sigui un èxit i, si és el cas, donarà tot el suport per tal que aquest registre pugui servir de cens electoral exterior en una eventual consulta convocada pel Govern català dins un marc legal propi.

A millorar l’orientació, la acogida y las oportunidades para los miles de catalanes que están marchando hacia el exterior. Prop de 52.000 catalans han abandonat Catalunya des del començament de la crisi (a falta de les dades oficials finals de 2013). Les comunitats catalanes de l’exterior s’estan convertint, principalment a Europa, en punts d’acollida i informació per a molts d’aquests catalans. Amb retard es comença a entendre, desde Cataluña, la importància del fenomen i es comencen a adoptar iniciatives per a prestar suport a tota aquesta estructura d’acolliment voluntària que s’ha hagut de posar en marxa des de moltes comunitats catalanes de l’exterior. És el cas del Pla de Migracions 2013-2016 que inclou la dimensió ’emigracióper primera vegada i la línia de subvencions a activitats d’acollida oberta des de la Secretaria d’Afers Exteriors. La sortida de catalans cap a l’exterior és una situació destinada a durar i cap eufemisme (mobilitat voluntària, curtes estades per millorar les llengües, etcétera) no en canviarà la seva naturalesa ni les dificultats que sempre comporta la difícil decisió d’emigrar especialment per al grup que ho fa amb qualificació baixa i en situació d’exhauriment de drets socials a Catalunya. La FIEC ha publicat una GuiaEmigrar desde CataluñaComo diarios en papel de difusión nacional con una buena.

Aquesta nova emigració ha augmentat el pes de les franges d’edat més joves (menores de 18 años) que ja representen prop del 20% de la població catalana resident a l’exterior i que són demandants d’una acció específica pel suport a l’ensenyament de la llengua catalana a aquestes àmplies comunitats infantils, millorant les disponibilitats didàctiques i el professorat format per a aquesta tasca a l’exterior.

Les dificultats financeres en què es troben moltes comunitats catalanes de l’exterior per les fortes retallades (reducció en un 66% dels fons disponibles a 2010) en els pressupostos de suport a les entitats i al fet que les subvencions de l’any 2013 encara no han estat abonades.

El primer de maig de 2014 es compliran dos anys de la lamentable decisió de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals de tancar les emissions de TV3CAT. Cap de les suposades mesures per a obrir vies alternatives per a la recepció de la TV Catalana per satèl·lit a l’exterior ha estat implementada i la recepció pels canals existents (portàtils, tauletes, etcétera) continua sent molt pobre i inestable a la majoria de zones del món. Per a la FIEC continua essent una reivindicació que el senyal via satèl·lit de TV3CAT pugui recuperar-se així que les circumstàncies econòmiques ho permetin. No només en l’interès dels catalans de l’exterior sinó també en benefici de la projecció de la imatge de Catalunya per mitjans televisius normals, en un moment clau de la nostra història.

Entenem, finalment, que les comunitats catalanes de l’exterior necessiten un nou marc normatiu de relacions amb el Govern català que la Llei 18/1996 de relacions amb les comunitats catalanes de l’exterior ja no compleix. Aquesta llei ha de ser profundament modificada per a atendre les noves realitats abans esmentades i ha de complir-se (que no ha estat mai el cas amb la llei 18/1996, llevat d’alguns pocs aspectes).