Posted on 1 Comment

7 June 2009: general elections in Luxembourg

Les eleccions generals es duen a terme a Luxemburg, cada cinc anys el primer diumenge de juny o, si aquesta data coincideix amb el Diumenge de Pentecosta, se celebra l’últim diumenge de maig. La norma electoral al Gran Ducat estipula, But, than “les eleccions generals s’han d’organitzar el dia de l’elecció dels representants del Parlament Europeu si aquesta elecció es du a terme el juny del mateix any”. Com que 2009 és un any d’eleccions europees, els luxemburguesos estan cridats a designar els 60 membres del seu Parlament nacional i els seus 6 diputats europeus, he 7 June.

El sistema polític
El Parlament luxemburguès comprèn una sola cambra, la Cambra de Representants, with 60 diputats elegits per un període de cinc anys per un sistema de llista proporcional, d’acord amb el principi de la menor quota electoral.

Cada votant té tants vots com diputats hagi d’elegir en la seva circumscripció, pot donar cadascun dels vots entre els candidats de la mateixa llista o en llistes diferents. This way, el votant pot atribuir un vot a cadascun dels candidats de la mateixa llista. Una persona també pot votar pels candidats a partir de dues o diverses llistes o fins i tot dedoble vot”, in other words that is, votar dues vegades (màxim) un dels candidats a la llista. El votant és lliure de barrejar, de la manera que vulgui, els seus vots (per example, utilitzant el doble vot de diversos candidats de diferents llistes).

El Gran Ducat es divideix en quatre circumscripcions en les eleccions generals: el Sud (Esch-sur-Azette i Capellen), que selecciona 23 representants; el Centre (Mersch i Luxemburg), 21 diputats; el Nord (Diekirch, Redange, Wiltz i Clervaux-Vianden), 9 diputats; i l’Est (Grevenmacher, Echternach i Remich), 7 representants. Els candidats a la Cambra de Representants han de tenir almenys 21 anys d’edat.

Per últim cal recordar que és obligatori votar a Luxemburg. L’abstenció injustificada es castiga amb una multa (100-250 EUR). Si això passa més d’una vegada en els següents cinc anys, la multa s’incrementa de 500-1000 EUR i els votants poden ser exclosos del cens electoral, o fins i tot se’ls pot prohibir qualsevol forma de nomenament, ascens o distinció. Persones d’edat avançada (older than 75) o els que viuen a l’estranger no estan autoritzats a votar ni podran votar per correu. El Gran Ducat no permet el vot per representació.

Tots els projectes de llei són sotmesos a una doble votació al Parlament de Luxemburg. L’Article 59 de la Constitució obliga els diputats a votar dues vegades un mateix projecte de llei, excepte si la Cambra de Representants i el Consell d’Estat decideixen una altra cosa. Un període d’almenys tres mesos ha d’estar comprès entre les dues votacions.

En l’actualitat són cinc els partits polítics presents a la Cambra de Representants:
Chrëschtlech Sozialer Vollekspartei (CSV), al qual pertany el primer ministre actual, Jean-Claude Juncker
Lëtzebuerger Sozialistescher Aarbechterpartei (LSAP)
Demokratesch Partei (DP)
Déi Greng
Alternativ Demokratesch Reformpartei (ADR)

Comments are closed.