Publicat el

14 de juliol: data límit per inscriure-us

El Centre Català de Luxemburg us convida a fer efectiva la vostra inscripció a les llistes electorals per participar en les eleccions municipals del 9 d’octubre 2011.

Luxemburg té, a primer de juny de 2011, 511.840 habitants, dels quals el 43,2 % no tenen la nacionalitat luxemburguesa. A les eleccions municipals de 2005, tan sols el 10 % dels no luxemburguesos es van inscriure com a electors i únicament l’1,2 % dels regidors (conseillers comunnaux) escollits van ser no luxemburguesos.

És important que en les properes eleccions municipals, previstes pel 9 octubre de 2011, el màxim nombre de residents no luxemburguesos participem en les eleccions municipals i que, com a residents al país, participem activament en la vida política del nostre municipi.

Tenim la possibilitat de votar i és important que utilitzem aquest dret!

Nosaltres podem ser protagonistes actius de la vida del nostre municipi escollint les persones en les quals deleguem la representació dels nostres interessos. Podem influir en les prioritats definides a cada Conseil Communal en la gestió del nostre municipi. El dret de vot és un dret constitucional. És la forma fonamental de participació en la vida social, econòmica, política i cultural del nostre municipi de residència.

Inscriviu-vos a les llistes electorals:

  • Si considereu important el benestar en el vostre municipi de residència
  • Si creieu que la cohesió social és un valor a preservar
  • Si penseu que l’opinió dels ciutadans no luxemburguesos ha de ser més escoltada i tinguda en compte en el debat polític
  • Si us sentiu afectats per com es determinen les prioritats d’ingressos i despeses en el vostre municipi de residència

Si aquest és el vostre cas, no dubteu a inscriure-us per votar el proper 9 d’octubre de 2011. No deixeu que altres decideixin per vosaltres!

Qui pot votar?

  • El vot és obligatori a Luxemburg per a tots els residents
  • La llei electoral permet als no luxemburguesos que resideixen a Luxemburg votar en les eleccions municipals sense perdre el dret de vot en el municipi on estiguin inscrits en el seu país d’origen (no aplicable als espanyols que vam perdre el dret de vot municipal després de la reforma electoral de desembre de 2010).

Les condicions d’inscripció són les següents:

  • tenir 18 anys complerts el dia de les eleccions. Els joves que no hagin arribat encara a la majoria d’edat però que hi arribaran el dia de les eleccions també poden inscriure’s;
  • residir a Luxemburg des de com a mínim 5 anys en el moment de la inscripció;
  • estar en plena possessió dels drets civils i no estar privat del dret de vot a l’Estat d’origen o de residència;
  • inscriure’s al cens electoral del vostre municipi abans del 14 de juliol de 2011 inclòs.

Les gestions administratives per fer la inscripció són molt simples i ràpides. Únicament haureu de presentar i signar una declaració formal on precisareu la vostra nacionalitat i adreça a Luxemburg i que no esteu privats del dret de vot en el vostre país d’origen, un document d’identitat vàlid, i un certificat que acrediti la durada mínima de 5 anys en territori luxemburguès. A totes les communes podreu obtenir sense dificultats els documents sol·licitats.

També podeu informar-vos amb més detall a: