Què és?

Què és el Centre Català de Luxemburg (CCL)?

El Centre Català de Luxemburg / Lëtzebuerger Katalanenzentrum (CCL) es va crear a l’octubre de l’any 1987. Des de la fundació els objectius més importants han estat, en primer lloc, afavorir el coneixement de la llengua, la cultura i les tradicions catalanes al Gran Ducat de Luxembourg i a les regions veïnes, i, en segon lloc, afavorir la integració de les comunitats catalanes al país d’acollida. Per fer possibles aquests objectius el CCL impulsa nombroses activitats que permetin la màxima participació de totes les persones residents a Luxemburg.

El Centre Català de Luxemburg ha organitzat concerts (Victoria de los Angeles, Maria del Mar Bonet, Marina Rossell, Ovidi Montllor, Els Trobadors, Orquestra Barcelona 216, Urbalia Rurana, Jordi Savall, Lluís Llach, Tete Montoliu, Sau, l’Escolania de Montserrat, Komando Moriles, Tralla, Primera Nota, Raimon, Toti Soler, Toni Xuclà, Franca Massu i molts altres), conferències (Quim Monzó, Manuel Vázquez Montalbán, Rosa Regás, Fabià Estapé, Ferran Torrent, Jordi Coca, Isabel-Clara Simó, Baltasar Porcel, Albert Salvadó, Xavier Bru de Sala, Xavier Rubert de Ventòs, Rafael Borrás, Félix de Azúa, celebració de l’any Pla, sobre la reforma de l’Estatut de Catalunya i moltes altres), exposicions (les organitzades a la Bibliothèque Nationale sobre els 800 anys de la literatura catalana, Velles Ciutats Vives, intercanvis de pintors Catalunya-Luxemburg, sobre Cerdà, Gaudí, etc.), cursos de llengua catalana per a infants (que des del 1988 anys s’adrecen al públic en edat escolar de l’Ecole Européenne i de les escoles públiques luxemburgueses), cursos de llengua catalana per a adults (organitzats al Servei de la Formation Professionnelle du Parlement Européen amb qui el CCL té un acord de col·laboració) pels quals han passat més de 200 alumnes els 15 darrers anys, cinema (17 anys de cicles de cinema català a la Sala Utopia tots els mesos de gener així com la coorganització del Cicle de Cinema espanyol des de 1997), festes populars (com l’impressionant Aplec Internacional de la Sardana a la Place d’Armes de 1996 i novament el 2009, a més de la Fête Méditerranéenne de 1995 també a la Place d’Armes, que han permès donar a conéixer certes tradicions catalanes com els castellers, correfocs o la sardana, això a banda d’haver organitzat nits d’havaneres o calçotades), activitats per a infants (la Festa del Tió que se celebra tots els mesos de desembre), etc.

Una bona part d’aquestes activitats han estat fetes en partenariat amb d’altres associacions o institucions: Folk Clupp, CLAE, Centro Machado, Chorale Saint-Michel, Bibliothèque Nationale, Jazz Club, ACHILA, Les Trinitaires de Metz, Centre de Rencontres de Neumünster i moltes altres, atès que la cooperació intercultural i interassociativa ha estat sempre un dels objectius més importants del Centre Català de Luxemburg.

També és important esmentar l’activitat que des de fa alguns anys porta a terme el Centre Català de Luxembourg al Land alemany del Saarland, a la ciutat alemanya de Treveris, a la regió francesa de la Lorena i voltants, així com, incipientment, al Luxemburg belga.

Luxemburg capital europea de la cultura 1995 i 2007

A Luxemburg i a totes les regions properes la vida cultural es va veure trasbalsada per un gran esdeveniment com va ser Luxembourg Ville Européenne de toutes les Cultures 1995, capitalitat cultural per la qual ara lluita també la ciutat de Tarragona.

Durant l’any 1995 el Centre va programar directament o va aconseguir introduir en la programació oficial 16 manifestacions culturals en tots els gèneres (música, teatre, art, festa popular, exposició…). També l’any 1997 el Carnaval de less Cultures i la Fira de les Llengües i de les Cultures varen tenir, gràcies al Centre, una presència catalana. Pel CCL és fonamental fer el màxim d’esforços de cooperació amb les autoritats, associacions i programadors culturals luxemburguesos, alemanys o francesos per aconseguir la presència, sempre que sigui possible, de la producció cultural catalana en els diferents àmbits.

L’any 2007 el Gran Ducat de Luxemburg és novament Capital Europea de la Cultura. El CCL treballa activament per tal d’aprofitar al màxim aquest esdeveniment per a aconseguir de nou una important presència de la cultura catalana. La coincidència d’aquest esdeveniment amb la invitació a la cultura catalana com a convidada d’honor a la Fira del Llibre de Frankfurt serà un dels punts forts que caldrà aprofitar.

Cooperar amb les associacions de Luxemburg i d’arreu

Per una altra banda la cooperació amb les altres associacions no luxemburgueses del Gran Ducat ha estat, des del primer moment, un dels compromisos més clars i evidents del CCL. Una comunitat catalana a l’exterior no pot enfocar la seva vida associativa com una simple trobada nostàlgica sinó com una forma de participar en la societat que ens acull ajudant a millorar des de la nostra característica d’emigrats, estrangers o residents catalans (que cadascú agafi la paraula que vulgui) a millorar aquesta societat d’acollida i ajudar-la a lluitar contra tot fenomen d’intolerància o d’exclusió social o racial. El CCL, des del començament, participa en totes les grans activitats interculturals com, per exemple, el Festival de les Migracions, el gran festival popular de l’any a Luxemburg que reuneix milers de persones de totes les comunitats culturals del país. El Centre participa amb el seu stand i aportant-hi grups de música o de folklore des del 1989 com també a d’altres festes interculturals, com el Festival Latino, a les diferents ciutats del país.

El CCL és membre i dóna ple suport a les activitats del CLAE (Comité de Liaison et Action des Etrangers), on són presents més de 200 associacions d’estrangers. També col·labora estretament amb el CRE (Consejo de Residentes Españoles) en el combat que porten ambdós organismes porten a terme per la plena integració i la participació dels no luxemburguesos en la vida del país.

El Centre Català és també membre de la FIEC (Federació Internacional d’Entitats Catalanes) que agrupa les associacions catalanes presents arreu del món i un dels seus membres va tenir l’honor de ser escollit membre del Consell Consultiu de les Comunitats Catalanes de l’exterior creat per la Generalitat de Catalunya.

Sis membres del CCL han estat honorats amb la concessió del Premi Batista i Roca per part de l’IPECC (Institut de Projecció Exterior de la Cultura Catalana): Antoni Montserrat (l’any 1993), Elisenda Franquesa (l’any 1997), Pilar Alférez (l’any 2000), Xavier Valeri (l’any 2006), Mateu Turró (l’any 2007) i Jordi Gairín (2013). Aquest guardó honora aquelles persones que des del món dels casals treballen per a la projecció exterior de la cultura catalana. El CCL ha rebut també, el Premi de l’Activitat Sardanista dels Casals Catalans l’any 1998, instituït per Obra del Ballet Popular.