Treballar a Luxemburg

A Luxemburg hi viuen uns 6.000 espanyols (uns 700 catalans) la gran majoria dels quals treballen al sector serveis i molt pocs en sectors com la construcció o la indústria. No hi ha gairebé empreses espanyoles. El mercat de treball està, sens dubte, molt millor que a Espanya o a Catalunya però no s’ha d’oblidar que a Luxemburg hi han tres llengües oficials (francès, alemany i luxemburguès) i que un bon coneixement de com a mínim una d’elles és necessari per a poder accedir a oportunitats interessants. Altres llengües com l’anglès són també importants al mercat de treball.

Tot ciutadà de la Unió Europea (UE) o d’un país assimilat es beneficia de la lliure circulació a la UE, cosa que li dóna dret a treballar i instal·lar-se en qualsevol país de la Unió. Les formalitats administratives que cal completar varien segons si la durada de l’estada és o no superior als tres mesos:

  • Per a una estada de menys de 3 mesos (visita turística, visita familiar, viatge de negocis, activitat professional, etc.), el ciutadà de la UE no ha de fer cap gestió administrativa. Amb un passaport o un DNI vàlids ja n’hi ha prou.
  • Per a una estada de més de 3 mesos, el ciutadà de la UE, amb passaport o DNI vàlids, ha de:
    • efectuar, a partir dels 8 dies de la seva arribada a Luxemburg, una déclaration d’arrivée a l’administració comunal (ajuntament) de la ciutat on pensa establir la seva residència;
    • omplir, no més tard de 3 mesos després de l’arribada, una déclaration d’enregistrement en tant que ciutadà de la UE.

Les informacions pràctiques les trobareu en aquesta pàgina.

Per a totes aquelles qüestions de caràcter administratiu (habitatge, obertura d’un compte, accés telefonia mòbil, etc.) us recomanem la guia Just Arrived que edita la Ville de Luxembourg.

De manera general, us suggerim, si la vostra estada té un caràcter permanent, enregistrar-vos també al Registre de Matrícula Consular del Consolat espanyol. Aquest enregistrament és indispensable per obtenir o renovar de documents oficials (passaport, certificat de residència, actes notarials, naixements, accidents greus, etc.), així com per exercir els vostres drets electorals a l’exterior. Trobareu les informacions consulars en aquesta pàgina.

Els portals d’ofertes de treball més recomanables són:

Per a sectors específics:

A Luxemburg operen moltes empreses de treball temporal a les quals podeu fer arribar el vostre currículum:

Com a diaris en paper de difusió nacional amb una bona secció d’anuncis de treball recomanem el Luxemburger Wort, en la seva edició de cap de setmana, i el Luxbazar, de periodicitat setmanal.

També us pot interessar la informació sobre convalidació de diplomes disponible en aquesta pàgina del Ministeri.

Per a conèixer les normes per a l’exercici d’una activitat professional com a no luxemburguès podeu visitar aquesta pàgina.

En el cas que us desplaceu a l’estranger essent beneficiari de prestacions de l’Estat espanyol, us recomanem fer un cop d’ull a aquesta pàgina de la Seguretat Social.

Per a més informació:

Com a portals d’informació útils sobre Luxemburg adreçats a públic hispanoparlant o catalanoparlant us recomanem:

Finalment, si esteu a Facebook, us recomanem els grups següents:

Comments are closed.