Publicat el

28 d'abril: Dia de la Catalunya Exterior

Amb l’objectiu de recordar els centenars de milers de catalans que viuen fora del país, diumenge 28 d’abril, se celebra el Dia Internacional de la Catalunya Exterior 2013.

Cartell Dia Internacional de la Catalunya Exterior 2013 - Xavier Mariscal

Es tracta d’una iniciativa de la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC), que es va celebrar per primera vegada el 1998. El 4 de març de 1999, el Parlament de Catalunya va declarar oficial la Diada, amb el següent text: «El Parlament de Catalunya insta al Govern a establir oficialment la celebració del Dia Internacional de la Catalunya Exterior per Sant Jordi, o el primer diumenge després de Sant Jordi, si aquesta diada no s’escau en diumenge, i en el marc de les seves competències, a donar relleu públic a aquesta celebració». En aquest sentit, el Govern de Catalunya, l’abril del mateix any, va adoptar l’acord de declaració oficial d’aquesta Diada.

Des de la creació d’aquest Dia, la FIEC edita cada any un cartell commemoratiu. Enguany, el cartell és obra de Javier Mariscal, un dels dissenyadors catalans de més prestigi arreu del món, que ha cedit de manera altruista el seu disseny a la FIEC. Per a la FIEC constitueix un motiu de legítim orgull que grans artistes com Tàpies, Ràfols Casamada, Guinovart i ara Mariscal li hagin cedit dissenys com a forma d’expressar solidaritat i respecte per la Catalunya Exterior.

Per a la FIEC, enguany, el Dia Internacional de la Catalunya Exterior ve clarament marcat per les següents iniciatives en curs: 1) Millorar la qualitat democràtica pels catalans residents a l’exterior (amb la reforma de la llei electoral); 2) Modificació de l’avantprojecte en discussió sobre la Llei de Consultes No Referendàries de forma que els catalans de l’exterior puguin votar en una eventual consulta promoguda des del Govern català; 3) Millorar l’orientació, l’acolliment i les oportunitats pels milers de catalans que estan marxant cap a l’exterior; 4) Recuperació del senyal de TV3CAT via satèl·lit.