Posted on

ACTIVITY CANCELED – Women and exile (lecture and concert)

Wednesday 28 March, at 18.00, al local (88, Rue de la Semois; Luxembourg ville) we present the lecture-concert

Women and exile

For the conference, will have Maria Angeles Cabre, literary critic and director of the Observatory of Cultural Gender. We discuss some of the double silence that prevailed in many women: because having been exiled for being women and. Such is the case of Aurora Bertrana, Rodoreda, Anna Muria, Teresa Pàmies and Teresa Rebull, central figure of this lecture-concert.

As for the music, have the live performance of duo Martha Rivers and William Ballaz. Ells il·lustraran la conferència amb peces de Teresa Rebull, they can also explain the situation to other women in a similar situation. The texts of the New Song called Grandma surprise us by force and validity.

Teresa Rebull - Women and exile

 

Teresa Soler in bees Teresa Rebull (1919-2015) was political activist (daughter of two anarchists), Catalan singer and painter. Was exiled temporarily 1939 and definitely 1941. Then, lived in Marseille and Paris, on va col·laborar amb el Casal de Catalunya de París. In fact, gràcies al Casal va conèixer Raimon i es va introduir en el món de la Nova Cançó. Deixa de cantar el 1980, amb una gran excepció: un concert-homenatge el 2006 al Palau de la Música Catalana (amb Lluís Llach, Maria del Mar Bonet i Josep Tero, among others). Ha publicat una desena de discos i una autobiografia. També cal destacar que el 1992 va rebre la Creu de Sant Jordi.

Free entrance.

«Dona i exili» s’insereix dins el programa Música i exili del Departament de Cultura de la Generalitat de Catalunya.