Publicat el

Dissabte 8 de juny: documental i conferència de Jordi Bilbeny

Dissabte dia 8 de juny, al local (88, rue de la Semois; Luxembourg Ville), el Centre Català de Luxemburg us convida a la projecció d’un documental i a una interessant conferència. El documental triat, Colom i la Casa Reial catalana (2011), dirigit per Dani de la Orden, intenta desmuntar la fal·làcia d’un Colom plebeu, analfabet i estranger que té els alts càrrecs polítics i militars que només tenien els membres de la casa reial i certs nobles. El documental, basant-se en els estudis de Jordi Bilbeny, mira d’explicar els fets i de donar sentit a la mentalitat reial del descobridor i a la dinastia que els Colom van crear a l’altre costat de l’Atlàntic. La projecció començarà a les 15.30.

A continuació, aproximadament a les 16.30, podrem escoltar la conferència de Jordi Bilbeny titulada «Recuperar el passat, qüestió d’Estat. La manipulació de la història de Catalunya als segles XV, XVI i XVII a través de proves i documents». Jordi Bilbeny (Arenys de Mar, 1961) és escriptor i investigador. És llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctorand en Història Moderna a la Universitat de Barcelona. Al llarg dels darrers anys ha compaginat les tasques de recerca amb la de professor de llengua catalana per a adults. A mitjans dels vuitanta, comença a estudiar la censura en els textos cristians al llarg de la història. Documentant-se per a una novel·la, s’adona que les dades al voltant de Cristòfol Colom són incoherents i, fins i tot, contradictòries, i comença una investigació històrica del cas. A partir d’aquí, comença la seva carrera d’historiador. El seu primer llibre, Brevíssima relació de la destrucció de la història, fou el resultat de les seves investigacions sobre la censura, que el portaren a obrir una nova perspectiva sobre la història de Catalunya.