Publicat el

29 i 30 de novembre: A l'altra banda/De l'autre côté

El Centre Català de Luxemburg us informa de la presentació d’una obra en català, castellà i francès, organitzada pel Círculo Cultural Antonio Machado, i que compta amb la col·laboració de l’Institut Ramon Llull. Es tracta de: A l’altra banda/De l’autre côté i la podreu veure a Luxemburg els dies 29 i 30 de novembre al Théâtre des Capucins de Luxemburg a les 20h.

A l’altra banda / De l’autre côté d’ATRESBANDES.

Quan, el 1936, comença la Guerra Civil a Espanya, la República espanyola demana ajuda militar a Léon Blum, president del govern francès, que pren una decisió important: és urgent no fer res. Aquesta primera decisió, que sorgeix de la mirada d’un país sobre l’altre, d’un bàndol sobre l’altre, és l’inici de nombroses anades i tornades a través de la frontera franco-espanyola, i de tot l’espectacle. Anades: en el bullici de la frontera es troben un noi tornant a França, intel·lectuals francesos de camí a Espanya per ajudar als republicans, comunistes, soldats, gent, passant segons el vistiplau del guarda-fronteres. Tornades: refugiats en desordre a través de la muntanya, a la frontera novament, al pobles francesos on per un costat reina l’ordre administratiu, i per l’altre una cançó aconsegueix fer oblidar el pes de l’exili. I la tragèdia dels camps de refugiats —última conseqüència, encara vigent, de la primera decisió política. Tres actors i un músic, al so de la guitarra i de l’acordió, donen cos i veu a aquestes mirades creuades per sobre la frontera.

Aquest triangle neix de la trobada artística i personal de Mònica Almirall, Miquel Segovia i Albert Pérez Hidalgo. A l’any 2008 i dins de l’entorn de formació (Institut del Teatre de Barcelona) els tres decideixen començar un projecte en comú. El grup creix i es desenvolupa a l’hora que ho fa la capacitat evocadora dels seus integrants. Influenciats per una quantitat indigerible de disciplines i referents propis de la cultura occidental, el grup es caracteritza per una única constant en els seus projectes: advocar per un teatre laboratori on el procés de creació col·lectiu és fonamental.

A l’altra banda/De l’autre côté és una idea original de Benoit Laudenbach amb direcció escènica d’Albert Pérez Hidalgo, interpretació de Mònica Almirall, Miquel Segovia i Benoit Laudenbach i música d’Isabelle Laudenbach. Va ser creada pel Festival Strascènes Hispaniques de Strasbourg (2011). La peça ha estat presentada a Espanya (Barcelona, Sant Cugat, Elx) i a França (Mulhouse, Festival Théâtre en Mai 2012).

Entrades: 29 de novembre o 30 de novembre