Publicat el

Dijous 6 de març: conferència de Tilbert Stegmann i inauguració de l'exposició sobre els tresors de la Catalunya Exterior

Dijous 6 de març de 2014, a les 19.15 hores, al local del Centre Català de Luxemburg (88, rue de la Semois; L-2533 Luxemburg), per a impartir la conferència inaugural (en català) de l’exposició «Els Tresors del Patrimoni Cultural de la Catalunya Exterior» comptarem amb la presència de Tilbert Stegmann, catedràtic emèrit a la Johann-Wolfgang-Goethe-Universität Frankfurt am Main (Alemanya), des d’on, juntament amb el catedràtic Horst G. Klein, ha impulsat el projecte EuroCom d’intercomprensió entre els idiomes d’Europa. Stegmann és Fundador de la Biblioteca Catalana de la Universitat de Frankfurt am Main el 1985, la qual amb més de 35.000 volums en llengua catalana és un dels tresors del patrimoni cultural de la Catalunya Exterior.

També fundà, el 1983, la Deutsch-Katalanische Gesellschaft (Associació germanocatalana) i la Zeitschrift für Katalanistik / Revista d’Estudis Catalans el 1988. Ha rebut el Premi Isidre Bonsoms el 1972, la Creu de Sant Jordi el 1985, el Guardó Ciemen el 1990, el Premi Memorial Cendrós el 1991, el Premi Batista i Roca el 2005, el Premi Ramon Llull el 2007 i el Premi Pompeu Fabra per la projecció i la difusió de la llengua catalana el 2008.

Amb aquesta conferència, s’inaugurarà una mostrà que us permetrà descobrir el patrimoni cultural de la Catalunya Exterior. La Catalunya Exterior és, entre d’altres, el conjunt de persones i entitats que desenvolupen la seva activitat fora de Catalunya. Amb el pas dels anys, els catalans de l’exterior han anat construint edificis per a ser seus de centres o casals catalans, han erigit monuments a personalitats catalanes, han creat entitats, fundacions, corals, esbarts, etc. El patrimoni cultural català de l’exterior, tant el material com l’immaterial, és prou significatiu però força desconegut. Per aquestes raons, la Federació Internacional d’Entitats Catalanes (FIEC) va desenvolupar la campanya «Els tresors del patrimoni cultural de la Catalunya Exterior» i per votació popular es van escollir aquests tresors l’estiu de 2012. L’exposició es va presentar, per primera vegada, a la seu de l’IEC (Institut d’Estudis Catalans) a Barcelona el passat mes de novembre de 2013.

L’exposició restarà oberta al nostre local del 6 al 24 de març de 2014.