Publicat el

Dimecres 4 de juny: conferència de Jordi Bilbeny

El Centre Català de Luxemburg us convida a la conferència «De Cervantes a Servent: Història d’una manipulació biogràfica i literària» a càrrec del filòleg Jordi Bilbeny, que tindrà lloc dimecres 4 de juny a les 19.00 hores al local del CCL (88, rue de la Semois; Luxembourg Ville).

Com a continuació de l’exitosa conferència que el mateix Bilbeny ens va oferir ara fa un any (concretament el passat 8 de juny de 2013) sobre la manipulació de la història de Catalunya i sobre la descoberta catalana d’Amèrica, enguany ens explicarà la seva teoria sobre l’origen valencià de Cervantes, o millor dit, Servent.

Jordi Bilbeny (Arenys de Mar, 1961) és escriptor i investigador. És llicenciat en Filologia Catalana per la Universitat Autònoma de Barcelona i doctorand en Història Moderna a la Universitat de Barcelona. Al llarg dels darrers anys ha compaginat les tasques de recerca amb la de professor de llengua catalana per a adults. A mitjans dels vuitanta, recent llicenciat, va començar a estudiar la censura en els textos cristians al llarg de la història, tasca que va aparcar momentàniament amb la voluntat d’escriure una primera obra de ficció sobre la figura de Cristòfor Colom. En la fase de documentació es va adonar que les dades al voltant del personatge són incoherents i, fins i tot, contradictòries. A partir d’aquí, va començar la seva carrera d’historiador. El seu primer llibre, Brevíssima relació de la destrucció de la història, fou el resultat de les seves investigacions sobre la censura.

Els seus treballs actuals s’eixamplen en tots els sentits del passat històric de Catalunya, amb una voluntat de confirmar o desmentir la sospita de la identitat oficial de figures històriques com Cristòfor Colom, Miguel de Cervantes o Servent o, en un altre registre més d’anàlisi literària, d’obres de la literatura possiblement escrites en original català però manipulades, tergiversades i fetes traduir, com l’anònima El Lazarillo de Tormes o La Celestina.