Publicat el

Mobilització del vot exterior: alta als registres electorals

CAMPANYA ‘MOBILITZEM EL VOT EXTERIOR

Us recordem la necessitat de donar-vos d’alta als registres electorals a l’exterior si voleu votar a les eleccions al Parlament de Catalunya el dia 27 de setembre.

Com bé sabeu el proper dia 27 de setembre de 2015, hi hauran eleccions al Parlament de Catalunya (i a finals d’any eleccions al Congrés de Diputats i Senat). Si voleu exercir el vostre vot, com a residents exteriors, en la convocatòria a les Eleccions al Parlament de Catalunya, us recordem que, si no esteu donats d’alta al Registre de Matrícula Consular (RMC) de l’Ambaixada espanyola només podreu votar si us desplaceu a Catalunya.

Els que encara no esteu donats d’alta al Registre de Matrícula Consular (RMC) per tal d’exercir el vostre vot des de l’exterior teniu dues opcions:

  • Donar-vos d’alta com a residents permanents al RMC a l’Ambaixada espanyola i automàticament us donaran d’alta al CERA (Cens Electoral de Residents Absents) i podreu participar en tots els processos electorals a l’Estat espanyol (llevat de les eleccions municipals on els residents exteriors no hi tenim dret de vot). Cal que tingueu en compte que a efectes de vot el CERA que s’utilitza és el tancat dos mesos abans de la convocatòria de les eleccions. És a dir que si el President Mas signa el Decret de convocatòria d’eleccions a primers d’agost, només podran votar com a permanents els que s’hagin inscrit fins el 1er de juny de 2015.
  • Podeu optar també, si considereu que la vostra residència a Luxemburg serà de curta durada, per inscriure-us a l’ERTA (Españoles Residentes Temporalmente Ausentes) que té una validesa d’un any. També heu de passar per l’Ambaixada i donar-vos d’alta al RMC i podeu fer la vostra alta com a temporals a l’ERTA durant els 25 dies posteriors a la convocatòria electoral.

Es tracta, per una banda, que els 192.098 catalans residents permanents a l’exterior i inscrits al CERA (Cens Electoral de Residents Absents) a 1er d’abril de 2015 puguem exercir els nostres drets, de la millor manera possible, malgrat les limitacions que imposa el ‘voto rogado’ i el pervers sistema de vot a l’exterior imposat per la vigent llei electoral espanyola. Per altra banda, es tracta de facilitar que els molts residents catalans permanents o temporals a l’exterior que no ho han fet, es donin d’alta al CERA o a l’ERTA (Espanyols Residents Temporalment Absents) de forma que el seu vot no es perdi atesa la dificultat de viatjar al país en la data electoral (quelcom a l’abast només d’una petita minoria).

Voteu el que voteu és important que cap vot exterior no es perdi.

Podeu trobar més informació als webs de la campanya ‘Mobilitzem el vot exterior’ o als webs oficials del Govern espanyol o del Govern català. Trobareu també més informació al web de la FIEC (Federació Internacional d’Entitats Catalanes), de l’ANC i de Catalans al Món.

Som Catalunya Exterior, també som Catalunya.