Publicat el

Dijous 18 de juny: homenatge a Neus Català

El Centre Català de Luxemburg us convida a la commemoració del Centenari del naixement de Neus Català que tindrà lloc el proper dia 18 de juny a les 19.15 al nostre local (88, Rue de la Semois; Luxembourg Ville). L’acte consistirà en la projecció del documental Neus Català: L’última supervivent, que té una durada de 20 minuts, seguit de la conferència “Les dones als camps de concentració” a càrrec de l’Amical de Ravensbrück.

nc lux

Neus Català es va diplomar en Infermeria l’any 1937 i al començament de la Guerra Civil es va traslladar a Barcelona. L’any 1939 va creuar la frontera francesa amb 180 nens, orfes de la colònia Las Acacias de Premià de Dalt, on es trobaven els anomenats nens de Negrín, que estaven al seu càrrec. Va col·laborar juntament amb el seu marit, l’occità Albert Roger, en activitats de la Resistència, centralitzant a casa seva la recepció i transmissió de missatges, armes i documentació, i allotjant refugiats polítics. Fou denunciada per un apotecari de Sarlat a les autoritats nazis, que la van detenir, juntament amb el seu marit, el 1943. Reclosa i maltractada a Llemotges, l’any 1944 fou deportada a Ravensbrück on va ser obligada a treballar a la indústria de l’armament. Després del seu alliberament, va tornar a França on continuaria la seva lluita clandestina contra el franquisme. Visqué a Sarcelles, prop de París, i presidí l’Amical de Ravensbrück. Actualment continua la seva militància del Partit dels Comunistes de Catalunya (PCC), Esquerra Unida i Alternativa (EUiA) i la Fundació Pere Ardiaca, de la qual és sòcia d’honor.