Publicat el

Visita guiada en Català a l’exposició sobre la Maternitat d’Elna a Esch-sur-Alzette.

Benvolguts amics,

El proper dissabte 25 de març us oferim la possibilitat de visitar l’exposició sobre la Maternitat d’Elna. La visita serà guiada en català per la nostra amiga Paca Rimbau. Començarà a les 11 del matí a la Maternitat d’Esch situada a la rue Emile Mayrisch d’Esch-sur-Alzette (codi postal: L-4240).

Els que vulgueu venir, envieu-nos un mail a la nostra adreça de contacte.

Més informació.

Entre 1939 i 1944, la Maternitat d’Elna va permetre a més de 600 nens de refugiats espanyols, gitanos i jueus néixer i sobreviure lluny dels camps de refugiats. L’exposició sobre la Maternitat d’Elna ens convida a descobrir la commovedora història d’un èxit humanitari notable. Fugint de les tropes del general Franco, prop de 500.000 refugiats espanyols que varen creuar la frontera amb França el 1939, van ser internats en camps de refugiats, s’enfrontaren a la fam, el fred i les epidèmies que els mataven diàriament a dotzenes. Per a les dones al final de l’embaràs així com per als nens, la situació sanitària i la manca d’atenció mèdica era particularment dramàtica. Indignada per tot això, una jove mestra, Elisabeth Eidenbenz, enviada per l’ajuda Suïssa als nens, es mobilitza per ajudar les dones i els nens en perill. Al Castell de Bardou, desocupat i situat a Elna, als Pirineus Orientals, organitza la maternitat per donar-los la benvinguda i permetre’ls escapar dels camps. Aquest testimoni, commovedor per la seva humanitat, es va mantenir pràcticament desconegut fins als anys 90, quan els nens nascuts en aquesta maternitat van rastrejar Elizabeth Eidenbenz així com els arxius. L’exposició i la pel·lícula expliquen el destí extraordinari de tots els que han conegut la Maternitat d’Elna durant aquest període turbulent de la història. En un context com l’actual, on els refugiats fugen de la guerra una altra vegada, la història de la Maternitat d’Elna ens recorda la necessitat de la solidaritat i l’ajuda mútua.