Publicat el

Obra de teatre «De algún tiempo a esta parte» de Max Aub

De algún tiempo a esta parte

Diumenge 10 de desembre a les 17.30, al local (88, rue de la Semois; Luxembourg ville) us presentem, en col·laboració amb Amigos de la República Espanyola en Luxemburgo (AREL), una obra de teatre titulada De algún tiempo a esta parte. Va ser escrita per Max Aub i la porta a l’escenari Esther Lázaro, de la companyia Therkas Teatre.

De algún tiempo a esta parte és un monòleg que va escriure Max Aub el 1939. Una obra desoladora i contundent, en què Emma Blumenthal, una dona perseguida pels nazis, parla amb el seu marit, assassinat, i li explica la seva esgarrifosa experiència, que comença quan Alemanya va envair Àustria el 1938. Mentre neteja la casa que li han expropiat, pensa en el seu fill, que va morir a Barcelona el mateix any.

Aquest espectacle s’ha pogut veure, fins ara, a Barcelona, València, Madrid, Còrdova, Mallorca i Tenerife. Arriba a Luxemburg en el marc d’una gira pel Benelux i després es podrà veure també a Alemanya.

Max Aub va néixer a París el 1903, fill de mare francesa i pare alemany, però va viure a València des que tenia onze anys. Socialista i republicà, va ocupar diferents càrrecs al Govern de la República durant la Guerra Civil. Amb el triomf de Franco es va haver d’exiliar, primer a França i més tard a Mèxic, on moriria l’any 1972.

Esther Lázaro s’ha format a escoles de teatre com Eòlia i Acció Teatre. Va cursar un màster a l’Institut del Teatre i és graduada en cant líric pel Conservatori de Terrassa. Ha participat en tots els gèneres dramàtics (teatre de text, òpera, radioteatre) i ha treptitjat escenaris de prestigi com el Mercat de les Flors o el Teatre Nacional de Catalunya. També ha dut a terme tasques de producció teatral, dramatúrgia, adaptació textual, ajudant de direcció y direcció. Està acabant una tesi doctoral.

Preu: 10 euros.