Publicat el

Conferència de Pep Mayolas sobre el Compromís de Casp

Pep Mayolas

Dissabte 12 de gener de 2019, a les 18.30, al local (88, rue de la Semois; Luxembourg ville), acollim la conferència titulada:

«El Compromís de Casp (1412): Una derrota catalana?»

a càrrec de Pep Mayolas.

Tradicionalment, la Història ens deia que Martí I l’Humà, l’últim rei del Casal Català, mor pel maig de 1410 sense descendència legítima. Després de dos anys d’interregne, la reunió de nou compromissaris a Casp escull com a nou monarca l’infant castellà, Ferran d’Antequera, per davant del comte d’Urgell, Jaume el Dissortat. Mayolas qüestiona la visió tradicional i es demana si el Compromís fou de debò la primera claudicació del sistema català enfront d’un hipotètic poder emergent de Castella.

Pep Mayolas (Arenys de Mar, 1962) és escriptor i investigador de l’Institut Nova Història. Va cursar Estudis Empresarials a la UAB. Ha escrit en premsa local del Maresme i ha participat com a conferenciant al Simposi de la Descoberta Catalana d’Amèrica d’Arenys de Munt des del 2007 i a totes les edicions de la Universitat d’Estiu Nova Història a Crespià (2013) i a Montblanc (2015-2018). L’any 2011 va publicar La princesa a l’exili. Felipa de Coïmbra (1435-1497), una aproximació biogràfica a l’esposa de Cristòfor Colom. També és autor de la novel·la Madrix (2015) i del recull d’articles Censura i postveritat al segle XVI català (2017).