Publicat el

«Les dones de les Brigades Internacionals» amb Jordi Martí-Rueda

Dimecres 18 de novembre a les 18.30 us presentem la conferència «Les dones de les Brigades Internacionals» a càrrec de l’historiador Jordi Martí-Rueda. Ateses les restriccions sanitàries vigents, farem la xerrada a través de l’aplicació Zoom.

Les dones de les Brigades Internacionals

Tothom ha sentit a parlar dels brigadistes, aquells joves de tot el món que van anar a lluitar a la Guerra Civil espanyola per aturar el feixisme. Tanmateix, el paper de les dones en aquelles Brigades Internacionals és menys conegut. Per aquest motiu, parlarem amb un expert de la Guerra Civil que ha estudiat a fons la qüestió.

Es tracta d’una col·laboració entre el CCL, el Cercle Català de Madrid, el Casal Català de Brussel·les, el Casal Català de Lisboa, el Casal Català de Munic, el Casal Català de Frankfurt, el Cercle Català d’Araba, el Casal Català de Stuttgart, la Casa Catalana de Saragossa i ABI-L, que rep el suport de Memorial Democràtic i de la Delegació de la Generalitat davant la UE. Per motius d’organització, aquesta vegada és imprescindible inscriure-us prèviament a la nostra adreça de contacte. A més, disposarem d’interpretació al castellà i al francès.

Sobre l’autor:

Jordi Martí-Rueda és historiador, especialitzat en la Guerra Civil espanyola, i ha publicat dues monografies sobre aquest tema:

  • Tocats pel vent. Cinc històries humanes de les Brigades Internacionals i la Guerra Civil (Pagès Editors, 2014). Va rebre el premi Liberisliber de no ficció 2015 i ha estat traduïda al castellà com Cinco rebeldes. Historias Humanas de las Brigadas Internacionales y la Guerra Civil (Editorial Milenio, 2017).
  • Brigadistes. Vides per la llibertat (Tigre de Paper, 2020), actualment en quarta edició. Compta amb pròleg del fotoperiodista Jordi Borràs i epíleg de l’ex-conseller Raül Romeva.

D’altra banda, ha participat en projectes audiovisuals sobre aquests temes, per exemple, el Centre d’Interpretació «Internacionals a l’Ebre», del Consorci Memorial dels Espais de la Batalla de l’Ebre, i el documental Invisible Heroes. African-Americans in the Spanish Civil War. En l’actualitat és tècnic de la Direcció General de Memòria Democràtica, del Departament de Justícia de la Generalitat de Catalunya.