Publicat el

Jornada nacional per la inscripció

Dissabte 18 de març tots els municipis del Gran Ducat de Luxemburg celebren una Jornada nacional per la inscripció. Restaran oberts de les 9.00 a les 16.00 hores per permetre de fer presencialment el tràmit administratiu, molt simple, d’inscriure-us com a electors en les properes eleccions municipals a Luxemburg. Se celebraran l’11 de juny de 2023 per escollir els regidors dels 102 municipis del país. També teniu la possibilitat de fer-ho de manera telemàtica, en tot moment, via My Guichet.lu, si teniu activada aquesta possibilitat.

En tots els casos heu de fer efectiva la inscripció abans del 17 d’abril de 2023, quan es tancarà definitivament el cens electoral a cada municipi.

PARTICIPAR A LES ELECCIONS MUNICIPALS A LUXEMBURG ÉS POSSIBLE I INTERESSA TOTHOM.

Jornada nacional per la inscripció

Seran les primeres eleccions municipals en què podran participar persones no luxemburgueses sense haver residit més de cinc anys al Gran Ducat. Precisament, poc abans de les vacances d’estiu del 2022, la Cambra de Diputats va decidir amb una àmplia majoria suprimir la condició de cinc anys de residència per a tots els residents estrangers, de la Unió Europea o de països tercers. En conseqüència, qualsevol resident no luxemburguès de 18 anys o més que s’inscrigui a les llistes electorals almenys 55 dies abans de la data de les eleccions municipals gaudirà del dret de vot actiu i passiu. És a dir, pot escollir els seus candidats i ser candidat ell mateix al seu municipi de residència.

Creiem que és important que la comunitat catalana resident a Luxemburg sigui una comunitat compromesa amb el país que ens acull. Convé doncs que utilitzem els mecanismes de participació electoral que la legislació ens permet. Som un país on el 48% de la població resident no té la nacionalitat luxemburguesa. Per tant, és important que la nostra veu s’expressi i que sigui una veu activa i participativa.

Què fan els ajuntaments?

El nombre de regidors municipals assignats a cada municipi es determina per reglament gran-ducal. Depèn del nombre d’habitants del municipi i sempre és imparell. Els regidors municipals són elegits per un període de 6 anys. Són reelegibles. Les persones inscrites en el cens electoral procedeixen a l’elecció directa dels membres del consell comunal del seu municipi de residència. Els votants tenen tants vots com regidors composen el consell municipal.

L’actuació municipal inclou les missions obligatòries definides per la Constitució i la llei: urbanisme, gestió de l’aigua, des residus, circulació, vies públiques, ensenyament primari, assistència social, entre d’altres. Disposen, més, de missions facultatives (esport, transport nocturn, escoles bressol, habitatge social, etc.) que les autoritats municipals opten lliurement per oferir. Tanmateix, només optaran per ocupar-se’n si el municipi disposa dels recursos econòmics necessaris i si hi ha una opinió favorable dels electors del municipi. I aquesta opinió s’expressa tant en les eleccions com mitjançant altres eines de participació.

INSCRIVIU-VOS A LES LLISTES ELECTORALS I PARTICIPEU DE LA DEMOCRÀCIA AL PAÍS QUE ENS ACULL!

Més informació aquí.