Publicat el

Comunicat de la FIEC: TV3 via satèl·lit

Barcelona, 19-02-2012

L’onze de setembre de 1996, quan van començar les emissions de TV3 via satèl·lit, va ser una jornada que encara es recorda a la gran majoria de les comunitats catalanes de l’exterior. El català es posava al mateix nivell que les altres llengües més parlades al món. Era una normalització internacional i una raó suplementària per continuar insistint en la necessària oficialització de la llengua catalana a les institucions europees.

Des d’un punt de vista pràctic, suposava donar accés normalitzat a la realitat del que passava en el país d’origen als més de 450.000 catalans residents arreu del món. Per a moltes famílies catalanes residents a l’exterior, esdevenia un fantàstic aliat per a la continuïtat de la llengua en les segones i terceres generacions i per a tots aquells que des de l’àmbit universitari o des de la promoció cultural volien promoure tant la llengua com la imatge exterior de Catalunya. Constituïa una forma clara de presentar la realitat de la llengua catalana com a instrument de cultura i de comunicació.

Durant aquests anys, les emissions de TV3CAT han anat guanyant espai progressivament en el consum televisiu de les comunitats catalanes de l’exterior i la presència en l’oferta de diversos operadors de TV per cable, particularment al Con Sud d’Amèrica, ha anat augmentant.

Els retorns econòmics d’aquesta presència de la llengua catalana en les emissions via satèl·lit són difícilment mesurables, com són difícilment mesurables els retorns econòmics en el cas de TVE-Internacional, de la TV5 francesa, de la RTP Internacional portuguesa o de tantes altres. Signifiquen, simplement, la convicció que són totes elles cultures i llengües potents amb clara vocació d’obertura.

Ara la desafortunada decisió de suprimir, a partir del 1er de maig de 2012, les emissions de TV3CAT és un retrocés de 20 anys en la projecció exterior de la llengua i de la imatge de Catalunya. Després de la supressió el 2010 de les emissions de la RTV valenciana internacional, suposa la desaparició total de la presència de la llengua catalana en l’espai televisiu internacional.

Les noves tecnologies, TV per internet o altres, són les alternatives proposades des de la Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), que ignoren el caràcter socialitzador o familiar que pot tenir per a moltes comunitats catalanes de l’exterior el fet de poder veure TV3CAT com qualsevol altre canal en l’oferta diària de televisió. El seguiment de TV3CAT per internet quedarà restringit a un cert sector de la població exterior acostumat a mirar la televisió des d’un ordinador o d’altres dispositius. Redueix mirar TV en català a veure YouTube.

La FIEC espera del President, del Consell de Govern i del Director General de la CCMA que no duguin a terme aquesta decisió, com espera de tots els grups al Parlament de Catalunya que tampoc acceptin aquesta desafortunada idea. La setmana vinent iniciarà una campanya per al manteniment de les emissions via satèl·lit de TV3.