Dijous 5 de desembre, a les 19 hores, us presentem una conferència sobre llenguatge clar a càrrec de Mar Forment. El títol exacte serà «Parlen de manera entenedora les administracions públiques a la ciutadania?». La xerrada serà al nostre local (88, rue de la Semois; Luxembourg ville).
Durant molts anys acceptàvem que els textos oficials o «saberuts» fossin difícils d’entendre. O pitjor: com més incomprensible era un text, més prestigi rebia. Per sort, això ha canviat o està canviant i creix l’exigència que tots els textos adreçats al conjunt de la ciutadania siguin fàcils d’entendre. Tanmateix, escriure de manera entenedora quan hi ha anys de tradició en contra, no resulta tan senzill.
Per tant, en parlarem amb una experta, Mar Forment. Doctora en Filologia, professora universitària i investigadora, treballa actualment, entre altres àmbits, la comunicació professional i el llenguatge clar.
Per tal de fer més enriquidora i dinàmica la conferència, us demanaríem que porteu (si voleu i en teniu) exemples de documents o fragments de documents que hagueu rebut al llarg de la vostra vida i que donin una resposta al títol de la conferència (tant en sentit positiu com negatiu). De fet, la idea és fer una xerrada més informal i participativa.
Per acabar, farem un petit sopar al mateix local. El preu de l’àpat serà de deu euros per a socis i quinze per a no socis. Si voleu venir a sopar, reserveu enviant-nos un mail a contacte@ccluxemburg.cat. D’altra banda, la conferència és gratuïta i no cal reservar.
Mar Forment
Doctora en Filologia Hispànica i professora titular del Departament de Filologia Hispànica, Teoria de la Literatura i Comunicació de la Facultat de Filologia i Comunicació de la Universitat de Barcelona, Mar Forment ha format part de projectes d’investigació dedicats a la descripció de discursos professionals i al llenguatge clar. Al llarg de la seva trajectòria acadèmica ha seguit diferents línies d’investigació. S’ha interessat pel lèxic i ha format part, des del moment de constitució, del grup DISPOLEX Barcelona. S’ha centrat especialment en or la descripción i l’anàlisi de les unidades fraseològiques de l’espanyol des d’una perspectiva sincrònica y diacrònica. Un altre dels seus àmbits d’interès són els estudis sobre la variació de l’espanyol, especialment des d’una perspectiva social. A més, ha format part dels grups PRESEEA Barcelona i PRECAVES Barcelona.
Actualment, treballa en el projecte d’investigació El derecho a entender la Comunicación Tributaria. Análisis y clarificación del discurso empleado en los procedimientos de recaudación, finançat pel Ministeri de Ciència i Innovació. Des de juliol de 2022 es vicedirectora de la càtedra UB-DIBA de Comunicació Clara aplicada a les Administracions Públiques.