Publicat el 1 comentari

Exposició de Lourdes Fisa a Lisboa

El Centre Català de Luxemburg ha organitzat una exposició itinerant de l’artista catalana Lourdes Fisa amb el títol “Camins de descoberta. Camões des del Mediterrani” amb l’objectiu de fomentar l’intercanvi cultural entre Catalunya i Portugal. La instal.lació, inspirada en la figura i l’obra del poeta Luis de Camões, aprofundeix en el tema de la descoberta, que va inspirar Camões però que impregna la cultura aventurera d’un poble d’emigrants. Fisa-Lisboa Camões és revisitat per una artista mediterrània, també a la recerca de nous camins, que li han permès de sentir i d’expressar essències identitàries que travessen les barreres artificioses de la història.
A Luxemburg la presència de portuguesos representa el 17% de la població resident i el CCL, des de fa anys, fomenta la relació entre dues cultures molt properes però que es desconeixen. La instal.lació, presentada a Luxemburg en col.laboració amb l’Instituto Camões, ha pogut portar-se a Lisboa amb un gran esforç organitzatiu, ja que és la primera activitat del CCL fora de la zona d’influència directa i perquè a Lisboa no hi ha Casal. L’exposició ha tingut una gran acollida a Portugal pel seu caràcter novedós i per l’atreviment de la seva ubicació en un antic dipòsit soterrani d’aigua al centre de Lisboa. Els responsables del Museu da Água han fet una gran tasca tant en el muntatge com en la promoció. El periple internacional de l’obra acabarà en el seu punt d’origen, Manresa, on viu i treballa l’artista.

L’obra va ser presentada a la seu de l’Instituto Camões a Luxemburg entre el dia 7 de juny i el 5 de juliol del 2007, emmarcada en l’any de capitalitat europea de la cultura de la regió de Luxemburg, el Sarre i la Lorena. Posteriorment s’ha exposat en el Reservatório da Patriarcal del Museu da Água de Lisboa, del 23 d’abril al 29 de maig del 2008. L’acte inaugural a Lisboa es va aprofitar per celebrar el dia de Sant Jordi i gaudir d’una sessió poètico-musical amb la presència dels poetes catalans Carles Duarte, Teresa Pascual i Jordi Pàmias, que van ésser traduïts per tres actors (entre ells, Júlio Martín) i acompanyats per músics portuguesos. El proper mes de novembre la instal.lació es presentarà al Casino de Manresa.

Els comentaris estan tancats.