Publicat el

«Els camps de concentració de Franco i la mà d’obra esclava»

Dijous 21 de gener a les 18.30 us presentem una nova conferència via Zoom sobre memòria històrica. En aquest cas el títol és «Els camps de concentració de Franco i la mà d’obra esclava». La xerrada, a càrrec de l’historiador Oriol Dueñas, tindrà com a subtítol «Els batallons de treballadors forçats (1938-1942)».

Enllaçant amb la xerrada sobre les Brigades Internacionals, parlarem d’un altre aspecte de la història contemporània de Catalunya i Espanya més aviat poc conegut. Perquè tothom sap que la repressió franquista va ser cruel, sistemàtica i duradora, però alguns fets es van coneixent de mica en mica encara avui. Per aquest motiu, volem parlar dels camps de concentració franquistes i de les moltíssimes persones condemnades a treballs forçats els primers anys del règim.

Els camps de concentració de Franco

Per participar a la conferència, en català amb interpretació al castellà, és necessari que ens escriviu un missatge de correu electrònic a la nostra adreça habitual. Finalment volem agrair la col·laboració d’AREL i de Memorial Democràtic.

L’autor

Oriol Dueñas Iturbe (Barcelona, 1977) és doctor en Història Contemporània per la Universitat de Barcelona i professor associat del Departament d’Història i Arqueologia de la Universitat de Barcelona. Actualment és tècnic de Gestió de l’àrea de continguts i projectes del Memorial Democràtic de la Generalitat de Catalunya. Especialista en la Guerra Civil, l’exili i la repressió franquista, és autor de diferents articles i dels llibres La violència dels uns i dels altres. La repressió durant la guerra i la postguerra a Olesa de Montserrat 1936-1945 (Publicacions de l’Abadia de Montserrat 2007); Els esclaus de Franco (Ara Llibres 2008, conjuntament amb Queralt Solé); El jutge dels cementiris clandestins. Josep Maria Bertran de Quintana (1884-1960) (Gregal 2012); La gran destrucció. Els danys de la Guerra Civil a Catalunya 1936-1957. (Pagès 2016); El port de Barcelona: objectiu militar durant la Guerra Civil (1936-1939), i Carme Ballester, compromís, resistència i solitud (Gregal 2018).